Każdy, kto choć raz podejmował walkę zrzucenia zbędnych kilogramów, doskonale wie z jakie to wyzwanie. Zazwyczaj wiąże się z wieloma próbami i szukaniem złotego środka. Jedno jest, pewne skuteczna dieta odchudzająca nie powinna oznaczać głodówki i fundować frustracji. Najlepiej, jeśli oparta jest na zdrowych nawykach żywieniowych. Wystarczy odpowiednio komponować posiłki tak, by dostarczyć sobie niezbędnych makro i mikroskładników. Do tego należy unikać produktów, które sprzyjają gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Mowa między innymi o potrawach tłustych, fast foodach, słodyczach i żywności wysoko przetworzonej, a także słonych przekąskach. Jak się okazuje, istotną rolę w procesie odchudzania odgrywa błonnik. Oznacza to, że warto zadbać o jego bogatą podaż w diecie. Jest to substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest ani trawiona, ani wchłaniana w układzie pokarmowym. Warto wiedzieć, że istnieją dwa rodzaje błonnika – nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Ich rolą jest regulacja ilości przyjmowanej żywności oraz oczyszczanie układu pokarmowego. Faktem jest również, że błonnik zapewnia uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Występuje on w wielu produktach spożywczych, po które sięgamy na co dzień.
Dieta odchudzająca: dlaczego, warto wzbogacić ją o błonnik?
Skutkiem spożywania błonnika jest zmniejszona liczba wchłoniętych składników odżywczych, w tym również kalorii. Sprawia też, że przyswajamy mniej tłuszczów i cukrów z pokarmów. Poza tym wchłania on wodę w układzie pokarmowym, usprawnia pracę jelit oraz daje poczucie sytości, co w efekcie zniechęca do podjadania. Niewątpliwie wspomaga proces odchudzania i pozwala na zachowanie smukłej sylwetki. Warto też dodać, że dostępne produkty, które szczycą się dużą zawartością błonnika, jednocześnie mają niską zawartość tłuszczy i są niskokaloryczne. Zatem świetnie wpasowują się w zdrową dietę opartą na wartościowych i lekkich posiłkach.
Zdrowie. Jakie produkty mają dużą zawartość błonnika?
Źródłem błonnika w diecie są produkty z wielu kategorii. Szczególnie duża jego zawartość jest w produktach zbożowych, a także w warzywach i owocach. Poza tym nie szkodzi od czasu do czasu przyjmować go profilaktycznie w postaci suplementów diety. W takiej formie jest zalecany między innymi gdy, chce się usprawnić proces odchudzania.
Produkty zbożowe będące bogatym źródłem błonnika:
- brązowy ryż,
- grube kasze (kasza gryczana, owsiana, jęczmienna)
- płatki zbożowe,
- musli,
- otręby,
- pieczywo razowe pszenne,
- pieczywo żytnie mieszane.
Warzywa stanowiące bogate źródło błonnika:
- brokuły,
- kalafior,
- marchew,
- kapustne (kapusta biała, czerwona i włoska oraz brukselka)
- strączkowe (fasolka szparagowa, soja, soczewica, groszek zielony, fasola)
Owoce z dużą zawartością błonnika:
- banany,
- gruszki,
- jabłka,
- śliwki,
- truskawki,
- porzeczki,
- owoce suszone (morele, figi, śliwki)
Z pewnością dieta odchudzająca powinna być zróżnicowana i bogata we wskazane produkty, które są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Co, ważne są to zarówno produkty uzupełniające obiady, w tym dania główne, jak również takie, które sprawdzą się jako dopełnienie śniadań i kolacji, a także dodatek do deserów lub jako przekąska. Jeśli chodzi o dzienne zapotrzebowani na błonnik, to jest ono uzależnione od takich czynników, jak płeć, wiek, masa ciała, czy też stan fizjologiczny. Szacuje się, że u dorosłej osoby jego spożycie powinno mieścić się w przedziale 20- 40 gram. Kiedy celem jest utrata nadprogramowych kilogramów, należy pamiętać, by jednocześnie utrzymywać dietę niskokaloryczną. Istotne jest również regularne spożywanie posiłków. Powinny być one częstsze, ale mieć niewielkie porcje. Poza tym bardzo ważne w diecie błonnikowej, jaki i po prostu dla właściwego funkcjonowania organizmu jest jego nawadnianie. Woda między innymi uruchamia właściwości błonnika.