Słodka, rozpływająca się w ustach i rozpieszczająca podniebienie, taka jest czekolada. Mleczna, deserowa, gorzka, z nadzieniem lub orzechami, wybór jest naprawdę duży. Słabość do niej miewamy od najmłodszych lat. Bywa zmorą osób na diecie i dbających o szczupłą sylwetkę. Dlatego, należy przypomnieć, że czekolada to nie tylko puste kalorie! Poza swoimi walorami smakowymi daję sporą dawkę energii, a nawet poprawia samopoczucie. Powodów by, ją jeść jest jeszcze więcej! Niewątpliwie jednak znaczenie ma wybór czekolady, bo jedna drugiej nie równa. Co, zatem warto wiedzieć o czekoladzie? Jaka czekolada jest naprawdę wartościowa?
Zdrowie i dieta. Właściwości czekolady!
Na pewno warto, wiedzieć, że czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie. Dobrej jakości czekolady mają całkiem sporo dobroczynnych właściwości. Poznać je można po krótkim, prostym i jak najbardziej naturalnym składzie – co, do zasady, im skład krótszy, tym lepiej. Najlepiej, jeśli nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego. Warto, też zwracać uwagę na zawartość emulgatorów i innych zbędnych składników, które pojawiają się w składzie nisko jakościowych czekolad. Istotny natomiast jest procent zawartości masy kakaowej. W związku z tym za najzdrowsze czekolady uchodzą gorzkie. Zazwyczaj zawierają one od 60% do 99% ziarna kakaowca. Poza tym są źródłem witaminy A, E, K1 oraz magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Dobroczynny skład wysoko wartościowej czekolady sprawia, że spożywanie jej może korzystnie wpływać na pracę mózgu, układ sercowo-naczyniowy, a także zmniejszać ryzyko cukrzycy, a niektórym osobom poprawiać nastrój.
Top 3 najlepsze czekolady! Czyli, którymi łakociami warto wzbogacić dietę!
Wiemy już, że o jakości czekolady decyduje jej skład, w tym procent zawartości masy kakaowej. Zatem w grupie tych najlepszych są przede wszystkim czekolady gorzkie. Czyli, wcale nie takie słodkie! Mają one bardzo wykwintny, dość cierpki smak i przyjemnie się rozpływają w ustach. Jak się okazuje, świetnie sprawdzają się jako alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów, a także jako zwykła przekąska. Które, z dostępnych na sklepowych pułkach czekolady wybierać? Najlepiej te z co najmniej 70% zawartością kakao i prostym składem. O to kilka wyselekcjonowanych propozycji:
- Vivani czekolada gorzka 92% cacao. To czekolada o naprawdę starannie skomponowanym składzie, a jest w nim: masa kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier kokosowy. Pozbawiona jest wszelkich chemicznych substancji i emulgatorów. Do tego ma certyfikat ekologiczny (BIO). Zadowoli miłośników wykwintnych smaków i sprawdzi się jako dodatek do deserów.
- Lindt Excellence 70% cocoa. To czekolada z wyższej półki, nie tylko pod względem jakości, ale również ceny. W jej składzie znajdziemy miazgę kakaową, cukier, tłuszcz kakaowy i naturalna wanilia Bourbon. Sprawdzi się do deserów i jako przekąska.
- Wawel gorzka 70%. Dobrze znana i łatwo dostępna, w atrakcyjnej cenie czekolada od Wawel to kolejna propozycja klasyfikująca się wśród wysoko jakościowych łakoci. Je skład to: miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator, lecytyny z soi i aromat. Sprawdzi się do deserów i jako przekąska.
Zalety wysokojakościowej czekolady:
Z czekolady tak, naprawdę nie muszą rezygnować nawet osoby dbające o linie. Wystarczy wybierać te wysokiej jakości i spożywać je z umiarem. Wzbogacenie diety o czekoladę może natomiast pozytywnie wpływać na organizm i samopoczucie. Do najważniejszych zalet czekolady zalicza się:
- zastrzyk pozytywnej energii,
- łagodzenie stresu, poprawa nastroju,
- pozytywny wpływ na układ nerwowy,
- regulacja poziomu cukru i cholesterolu,
- wspomaganie pracy mózgu,
- pobudzenie pracy nerek,
- poprawa krążenia – zapobiega zakrzepom i zatorom naczyń krwionośnych.