Jaglane lody bez laktozy– idealne na ciepłe dni!
Jaglane lody na pewno przypadną do gustu wszystkim wielbicielom zimnych deserów. Pomysł ten mogą wykorzystać osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Kremowa konsystencja sprawia, że lody rozpływają się w ustach, ciesząc przyjemnym smakiem truskawek i rabarbaru…
Przepis na jaglane lody
Składniki:
- garść świeżych truskawek
- 2 łodygi młodego rabarbaru
- 1 łyżka masła kokosowego
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 duża łyżka masła migdałowego
- 1 szklanka śmietany kokosowej (najlepiej gęstej)
- 0,5 łyżeczki świeżej skórki z cytryny
- patyczki i papierowe papiloty do lodów
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i odrywamy szypułki, następnie rozgniatamy widelcem. Rabarbar myjemy i kroimy, a później podsmażamy go na maśle kokosowym z dodatkiem syropu klonowego.
Resztę składników umieszczamy w misie i blendujemy, aż powstanie kremowa konsystencja (ok. 10 min). Dodajemy rozgniecione truskawki i rabarbar, po czym bardzo dokładnie mieszamy.
Miskę wkładamy do zamrażalnika na 40 min, następnie wyjmujemy, mieszamy i odkładamy na kolejne 40 min. Czynność powtarzamy ok. 3 razy. Zanim lody całkowicie się zetną przekładamy je do papilotów i wbijamy patyczek. Odkładamy do zamrażalnika na 30 min.
Tagi: lody bez laktozy, lody jaglane, przepis na lody